Min träning och mina kurser

Min träningsfilosofi och bakgrund

Jag har tränat djur sedan barnsben. Möss, hamstrar, kaniner, marsvin, parakiter, undulater, fjärilslarver, vandrande pinnar, grodor, fiskar, sniglar, höns, duvor, hästar, hundar... alla har fått sin dos av träning men med något varierande resultat ;o) Jag älskar att träna och umgås med djur och jag är grymt fascinerad av hela djurvärlden.

Jag började träna hund mer seriöst 1994 när jag fick min första egna hund, Frances som var en jack russell terrier. 1997 började jag träna agility med Frances och min första border collie Lotus för den mycket duktiga hundtränaren Irene Stjärnås. Hon gav mig en fantstisk bra grund i min hundträning generellt sett. Samma år gick jag också en instrutörsutbildning för organisationen IMMI. Utöver detta har jag gått kurser i klickerträning och vallning. 

Resten av min kunskap bygger på erfarenheter från träning, tävlingar eller egna kurser. Jag har hållit kurser runt om i världen sedan 2000. Jag har alltid försökt att dela med mig av det jag kan men jag har samtidigt alltid kommit hem med nya erfarenheter och ny kunskap efter varje resa. Jag tränar med ett öppet sinne och försöker hela tiden att utveckla mig själv som hundtränare, instruktör och agilitytävlande. Min hjärna är alltid på jakt efter nya ideer :o).

Jag föredrar att arbeta med de signaler som hundar reagerar naturligt på för att sedan förstärka dem genom belöning. Hundar har, vetenskapligen bevisat, utvecklat en förmåga att läsa vårt kroppsspråk genom 1000-årig domesticering och samlevnad med människan. Detta försöker jag att arbeta med och utgå ifrån i all min hundträning, inte minst i agility. 

Grundstenarna som bygger min hundträning är motivation, glädje, tydliga regler, tillit, tålamod, bra attityd, ödmjukhet och en bra relation. Mina hundar är framför allt mina familjemedlemmar men också mina träningskamrater. Jag tillbringar mycket tid med mina hundar utanför tränings- och tävlingsplanen och för mig är vardagen med mina hundar minst lika viktig som träning och tävlingar. 

Mina hundar följer med mig på allt och jag vill att det ska vara lätt att ta med dem. De har varit med mig på långa som korta resor, segelsemester, när jag har jobbat på djurklinik, ålderdomshem och i skola, när jag går på kalas, är i storstäder, eller på landet bland andra djur. För mig är det viktigt att de både kan koppla av, koncentrera sig och jobba i olika miljöer. 

 

Mina kurser

Jag har en tro att alla hundar kan lära sig allt och trots människors olika förutsättningar finns det inga gränser. Med tillräckligt mycket engagemang, hängivenhet, fantasi, mod och nyfikenhet kan alla nå sin individuella topp!

Jag försöker alltid att ge alla mina elever fullt fokus och har jag inte någon omedelbar lösning på ett problem försöker jag att finna en. Jag hjälper varje ekipage på deras individuella nivå och ser till att de får de verktyg som behövs för att de ska kunna arbeta vidare och nå sina specifika mål. 

Jag driver mina elever så mycket jag kan och nöjer mig inte med halvbra träningsresultat. Jag ger allt och uppskattar att mina kursare gör detsamma. Men hundträning ska alltid vara roligt så jag försöker samtidigt baka in en stor portion med humor i mina krav ;o)

 

 

Handling & banvandring

Mitt handlingsystem är väldigt enkelt, det bygger på att kroppen jobbar som två separata delar. Överkroppen är nutiden och underkroppen är framtiden. Allt jag vill att hunden ska göra just nu visar jag med överkroppen och samtidigt försöker jag att rikta och förflytta mig så effektivt som möjligt framåt i banan för att alltid försöka vara placerad på bra ställen och förbereda för svängar. Jag kompletterar min handling med muntliga kommadon.

För att underlätta för föraren har jag har även några få riktlinjer hur man bäst planerar och tajmar sina handlingsmoves så att hunden hela tiden förstår var den ska. Jag jobbar mycket med att förbereda hunden på vad som kommer i banan så att den kan planera sin väg så effektivt som möjligt; landa i rätt riktining vid tajta svängar, söka rätt hinder i valsituationer, optimera sin fart i raksträckor osv.

Jag har även en tanke om hur man kan underlätta för sig själv när man går sin banvandring. Det gäller att utnyttja tiden så effektivt som möjligt, ha ett system för vilken typ av handling man ska välja i olika situationer samt att hitta ett smart sätt att komma ihåg hur man ska förlytta sig i banan.  

Några nyckelord är lita på hunden, våga göra misstag och ha kul! Då kommer du att utvecklas! :o)