blindbyten, (och) en utmaning...

2009-02-06 10:53
Det är just nu en diskussion på agilitylistan om blindbyten. Sådant tycker jag är mycket intressant o givande! Frågan började med vilka som använder dem o om det finns i nå't system, samt var man kan finna dokumenation om dessa byten. För er som inte följer agilitylistan, här är mitt inlägg i debatten:

"Jag har ett handlingsystem där blindbyten ingår o där inga missförstånd inträffar om man tränar och visar på rätt sätt. Det har skett två ggr att mina hundar har sprungit bakom ryggen "oanmälda" o det var när jag hade fått fel, "lagt av" o bara skulle springa i mål, m. a. o. jag visade inga signaler alls. Det har aldrig blivit fel i en bana för att de har missuppfattat min handling o korsat bakom mig utan att det har varit meningen! Jag är fövertygad om att man kan ha ett säkert system med blindbyten inkluderade.

Jag anser att blindbytesignalerna är mycket naturliga för hunden och jag vill alltid använda mig av o utnyttja fördelarna med sådant som hundar reagerar på naturligt, istället för att träna bort det. Så istället för att undvika ser jag till att förare o hund förstår vad som betyder vad o att föraren förstår varför hunden reagerar som den gör. Sedan förstärker jag de naturliga signalerna.

I mitt system kan jag använda blindbyten utan att jag behöver ge avkall på något annat, men jag blindbyter inte på måfå o hipp som happ. Jag har speciella, tydliga signaler o regler som ska följas, precis som i vilket annat byte som helst. Mina hundar får absolut inte korsa bakom ryggen hur som helst, utan bara när jag ger dem signaler för det.

Till frågan om dokumetation: Under året kommer det att komma ut en artikelserie i agilitymagazinet Cleanrun där jag detaljerat beskriver både mitt system o blindbyten, så där kommer ni att kunna hitta dokumentation om ämnet. Jag går även igenom blindbyten i mina DVDer.

Något som jag har uppmärksammat är att hundar med förare som är strängt emot blindbyten (tränat enl Greg) o aldrig har gjort det ändå drabbas av missförstånd, d.v.s. att de springer bakom ryggen. Så som jag beskrev tidigare; jag tycker att det är viktigare att förstå hur man vill utföra dem, hur man vill undvika dem när det är aktuellt, samt i vilka situationer de kan vara en fördel, än att förbjuda o träna bort en så naturlig o användbar signal.Jag ser fördelar med blindbyten i många situationer. De kan ge ett bättre flyt, vara mjukare för hunden, göra föraren snabbare, underlätta för dåliga knän, vara motivationshöjande... mm...dessutom är de riktigt häftiga att utföra! :o) O för mig känns det mycket främmande att avstå från något som kan utveckla o vara en fördel. För mig gäller det att fullt ut förstå hur o varför hundar reagerar på oss som de gör, få dem att vilja samarbeta o sedan hitta ett sätt att visa dem vägen som är tydligt, motiverande o säkert, alla finesser inkluderade!

Men allt detta är mina åsikter o mitt sätt att se på agilityträning, jag påstår inte att några andra ideér är fel. Jag gillar mångfald, tänk vad tråkigt om vi alla hade gjort likadant hela tiden... ;o)"

Ja, blindbyten är en utmaning att börja med om man aldrig har gjort det tidigare. Men jäklarns vad de är häftiga!

Nu till en annan utmaning. Fick den från
Hanna Carlsson med lilla Janis.

Gå in i mappen: Mina bilder på din dator.Gå till den sjätte mappen och därefter väljer du det sjätte kortet. Visa den bilden i din blogg och skriv något om den. Invitera sex stycken nya att vara med på utmaningen. Länka till dem och låt de veta att de är utmanade.

Här kommer det 6:e fotot i den 6:e mappen:


Haha, pappa Elvis leker med sin son. Helt otroligt att jag har lyckats fånga detta på bild. Det händer nämligen inte så ofta... Hittills endast två gånger, den på bilden o här om dagen. Leken brukar vara i högst 30 sek - tills pappan kommer på vad det är han egentligen håller på med o då låtsas som att ingenting har hänt... ;o)

Jag skickar vidare uppgiften till:

Andreas med sin blogg som alltid är ett nöje att läsa!

Maria med Elvis fästmö Smilla, vi får väl se om hon har nåt annat än valpbilder... ;o)

Min bästa Elin uppe i Mosseland

Britt o solstrålarna, som jag träffar alldeles för sällan...

Veronica med alla sina duktiga jyckar

Imorgon är det tävling i ett ridhus i Oskarström, två stycken hoppklass 1, så det är alltså bara Ogge som får tävla. Det ska bli väldigt roligt o framför allt spännande att se om min klass 1-träning har gett resultat... I Oskarström ska även syskonen Janis o Neil tävla. Det blir Neils debut! Jag hinner tyvärr bara vara med i en klass för sedan bär det av till Malmö o musikalen Jesus Christ Superstar! Det är en av mina 30-årspresenter...den som spar han har! ;o) Efter musikeln blir det troligtvis middag o melodifestivalen i Malmö. Jag ser verkligen fram emot morgondagen!

Trevlig helg!

Lägg till kommentar

Jaja, det blev en lång frukost ;) Har suttit i tel...

11 år 4 månader sedan
Jaja, det blev en lång frukost ;) Har suttit i telefon ända till nu. Jag har också fått den utmaningen förut, se andra februari. http://www.blogtown.se/blog.php?date=2009-02-02&id=Finnbogardens Nu ska jag lägga in alla nya bilder och blogga ;)
Maria

Tack Jenny för att du gått ut på listan å förklara...

11 år 4 månader sedan
Tack Jenny för att du gått ut på listan å förklarat grejen med hela blindbytet. Jag som så många andra känner oss väldigt påpassade när man kör blindbyten och man får en känsla av att dessa människor bara väntar på och hoppas att det ska gå galet :( Heja mångfalden!! Men visst ser man många dåligt utförda blindbyten ute på banorna, det ställer ju mycket högre krav på tajming om man jämför med ex framförbytena där man har mycket större chans att "rädda" upp om det går galet. blindbytena är verkligen här och nu. Heja dig iaf och lycka till imorgon. kram Maria & beaglarna
Maria

Hej! Hoppas allt e bra med er. Sett diskussionen m...

11 år 4 månader sedan
Hej! Hoppas allt e bra med er. Sett diskussionen men förstår ändå inte varför "blindbyten" verkar uppröra så många agilityutövare. Mer upprörande är att 12pinnars-slalom alltid måste ingå på tävling;) Är verkligen avundsjuk på dig o Jesus christ superstar. Den är så himla mäktig. Har sett den innan, men skulle gärna se den med Ola Salo också..han e ju grym. Klart du ska utöka flocken med 4 tassar till om du verkligen känner för det. Hur svårt kan det va?! :)Trevlig helg. Kram
Andreas

Hihi det låter som min Algot när du beskriver hur ...

11 år 4 månader sedan
Hihi det låter som min Algot när du beskriver hur Elvis kommer på sig själv när han leker med lillebror...Intressant diskussion om blindbyten... ;-)
Petra

Jag började med blindbyten så smått för flera år s...

11 år 4 månader sedan
Jag började med blindbyten så smått för flera år sedan efter att ha tävlat på tävlingar där många finska ekipage var med - många finska förare är grymma på blindbyten. Jag studerade deras byten och började träna det med Gizmo. Men jag har fått höra av många att "man inte ska göra så" och "vänd aldrig hunden ryggen" - men faktum är att Gizmo aldrig missförstått mina blindbyten - det blir istället peppande och väldigt tydligt för honom vart vi "är på väg"! Men så är ju Gizmo också en något långsammare hund där jag hinner med blindbyten.
Carin

Hej Jenny, <br>jag har en fråga ang. diskussionern...

11 år 3 månader sedan
Hej Jenny, jag har en fråga ang. diskussionerna om blindbyten... Vet du om det finns det ngn särskild "regel" kring när man "får" göra ett blindbyte... Är det tex. ok även på raksträckor el. är de liksom bakombyten och framförbyten alltid en svängsignal?Tack på förhand!
Tiina

Rolig fråga Tiina! <br>Så som jag utför dem kan ma...

11 år 3 månader sedan
Rolig fråga Tiina! Så som jag utför dem kan man göra dem var som helst, när som helst även om de är mer eller mindre effektiva i olika situationer. De regler som jag har för ett blindbyte är kortfattat att du själv ska röra dig mot hundens nästa önskade position (i princip nästa hinder men med viss modifikation) samt att man ska ha bytt alla signalerna för ett BX innan hunden tar avstamp (till skillnad från FX o RX där handen ska vara kvar tills hunden har landat)BX=Blind crossFX=Front crossRX=Rear cross;o)Lycka till!
Jenny